Vanuit de galerie [2]: 1100 euro voor een nieuwe naam

Noureddine in Galerie MLB
Bij de opening van de tentoonstelling Crossings in MLB galerie.

Van de twaalf personen die hun naam hebben veranderd binnen het project Whats in name? is er maar één die het officieel heeft vastgelegd, en dat is Noureddine. Hij werd geboren als Marco, en een jaar nadat hij zich bekeerd had tot de islam, koos hij zijn nieuwe naam. Die staat inmiddels bijgeschreven in zijn paspoort: “Iets wat ik niemand zou aanbevelen: het kostte me uiteindelijk 1100 euro.”

Gedoe

Ook landelijk gezien zijn er maar weinig mensen die die weg bewandelen. Hoeveel voornamen precies gewijzigd worden, wordt niet centraal bijgehouden, maar op Rechtspraak.nl zijn er over 2014 nog geen tien zaken over voornamen te vinden.

Niet zo gek, want je naam officieel wijzigen is niet alleen duur, maar ook een hoop gedoe: je moet de rechtbank ervan overtuigen dat je lijdt onder je huidige naam.

Oplichten

Er wordt door Nederlandse naamsveranderaars dan ook met enige afgunst naar het buitenland gekeken. In Groot-Brittannië kunnen naamswijzigingen met een formulier doorgegeven worden op de website van de overheid, en met dat formulier kunnen mensen vervolgens een nieuw paspoort of een nieuw rijbewijs aanvragen. Kost niks, en er hoeft niks bewezen te worden. De enige eis is dat je niet van plan bent iemand op te lichten door een pseudoniem te gebruiken.

Schizofreen

Waarom Noureddine dan wel de officiële weg bewandelde? “Ik wilde het niet halfslachtig doen: alleen Noureddine in de moskee, en Marco daarbuiten – dat was me te schizofreen. Nee, het moest overal en ook zo snel mogelijk Noureddine worden.”

Eigen favoriet

Waarom eigenlijk Noureddine? “Nadat ik in 2004 moslim was geworden, heb ik nog een jaar Marco geheten. Als je oorspronkelijke naam geen beledigende, oorlogszuchtige of godslasterlijke betekenis heeft, dan is er geen islamitische plicht om die te veranderen. Ik wilde echter graag een nieuw begin maken. Daarnaast vond ik het ook fijn om het de oudjes in de moskee gemakkelijk te maken door een Arabische naam aan te nemen.”

“Met zorg en aandacht zocht ik een paar namen uit. Die legde ik voor aan de moeder van de Zuid-Afrikaanse bevriende familie die mij aanvankelijk in contact had gebracht met de islam. Zij vond Noureddine wel passen. Gelukkig, dat was ook mijn eigen favoriet.”

Protserig?

“De betekenis van Noureddine is ‘licht van het geloof’. Ik had er aanvankelijk wel bedenkingen bij, want was het niet te protserig? Alsof ík dat licht zou zijn. Maar de naam was vooral bedoeld als streven, niet als beschrijving: ik wil zo licht en zuiver mogelijk door het leven.”

“Er zijn allerlei schrijfwijzen van de naam, Nourdin is bijvoorbeeld een heel populaire. Maar Noureddine doet met de dubbele d meer recht aan de Arabische medeklinkerverdubbeling die ontstaat bij deze samenstelling. En met die extra lettergreep zingt de naam wat meer: de klanken worden zachter – bijna vrouwelijk, wat ik ook prima vind. Ik was verkocht toen ik hoorde dat Norden in het oud-Noors staat voor ‘iemand uit het noorden’. Dat slaat natuurlijk óók op mij: een noordeling te midden van een traditie die wortelt in het Midden-Oosten.”

“Bij vrienden en familie was ik aanvankelijk wat te rigide met het invoeren van mijn nieuwe naam. Nu maakt het me minder uit en heb ik spijt van die rigiditeit. Marco, Noureddine, Nour, Dinus … ik luister overal naar.”

————
MLB Galerie is te vinden in de Witte de Withstraat 32A in Amsterdam. De expositie Crossings, die ik organiseer samen  met Richard Bank, is geopend op alle  vrijdagen en zaterdagen van 12.00 tot 18.00 uur. Op de zaterdagen zitten we er zelf. Wees welkom!
O, en komt Noureddine je bekend voor? Dat kan kloppen!