Hoe zou je als jongen/meisje geheten hebben?

Saskia - Foto: Sjouke AukemaVeel transseksuelen vragen aan hun ouders hoe ze hadden geheten als ze bij geboorte een meisje waren geweest of juist een jongen. Dat leerde ik van iemand van een belangenvereniging voor transgenders, die ik had benaderd voor het namenveranderingsproject waaraan ik werk. “Ouders vinden dat vaak fijn omdat het hun het gevoel geeft dat hun keuze niet door het kind zelf is afgewezen”, aldus de woordvoerder van de vereniging.

GeboortekaartjeEen mooie gedachte, die me ook deed terugdenken aan mijn eigen ‘jongensnaam’. Zelf had ik Wilco geheten als er zich net een andere chromosoom had aangediend.

Met mijn Rotterdamse tongval zou dat wel wat zijn geworden trouwens. Zo’n naam verandert bij mij al snel in iets als ‘Wiwkoow’. We hadden ook een Wiwkoow bij ons in de buurt wonen vroeger. Die had een bakkie (‘breakie breakie’) en verder niet zo veel eigenlijk. Ik vond Wilco best leuk voor hem, maar niet zo erg voor mijzelf – ook niet voor een mogelijke mannelijke zelf.

Deze week vroeg ik het voor alle zekerheid toch nog even na bij mijn moeder: het zou toch Wilco zijn geweest? Poe, zei ze, terwijl ze eerst eens op haar gemak het grote aantal jaren berekende dat er zat tussen mijn vraag en het verzinnen van mijn naam. Maar toen dacht ze het zich toch weer te kunnen herinneren: Peter!
Peter?!
Maar vraag het ook je vader even, zei ze erachteraan. Dat deed ik: nee, hij wist het echt niet, maar als het iets was, was het misschien Remco.
Remco?!

Daar stond ik wel even van te kijken. Wilco voelde weliswaar niet als een passende naam, maar het was intussen wel de niet-passende naam waar ik aan gewend was geraakt.

Het is hoe dan ook maar goed dat ik mijn huidige gender en voornaam altijd prima heb gevonden: een dactylus met open a-klanken, en met wat letterwisselingen kun je er een kekke bedrijfsnaam van maken. Een collega had er ook nog iets tamelijk exotisch over ontdekt: als je de letters van ‘Saskia’ vervangt door hun positie in het alfabet, krijg je ‘19-1-19-11-9-1’: “Een (cijfer)palindroom, dat ook nog eens drie keer hetzelfde rijtje 191 bevat.” Ik bedoel maar. Een goede naam dus.

Het maakt me ook nieuwsgierig: hoe zouden jullie geheten hebben bij een ander geslacht? En wat vind je van die naam? Past die even goed als je huidige naam?

(O, en een transseksueel die wil praten over de keuze voor zijn of haar nieuwe naam en ervoor op de foto wil, is ook nog steeds zeer welkom! Mail me voor meer info: saskia@zazquia.nl)