Vanuit de galerie [1]: Suzan

suzan_in_galerie_MLB_lnBij de opening van de expositie Crossings in MLB Galerie vroegen enkele mensen of ik dat misschien zelf was op die foto. Dat verraste me wel. Ik bedoel: ik zie (helaas voor mij) wel de nodige fysieke verschillen. En nee, zo’n bewogen verhaal als de dame op de foto heb ik evenmin.

Anders dan de andere mensen uit mijn geëxposeerde project What’s in a Name?, over naamswijzigingen, heeft deze dame haar nieuwe naam slechts tijdelijk gebruikt. Ze noemde zich Suzan 2005 tot 2007: “De keuze voor die naam was eigenlijk binnen enkele seconden gemaakt. Er werd mij gevraagd wat mijn werknaam was, maar ik had daar nog nooit eerder over nagedacht. Ter plekke bedacht ik Suzan.”

Prostituee

“Een handige naam, bleek later: goed uit te spreken voor zowel Nederlandse als Engelstalige klanten, en dat moest wel, want veel van hen waren toerist. Die werknaam vormde een onderdeel van het toneelstukje dat je speelt als prostituee. Mannen komen bij je met een fantasie die ze van je kopen. Ze willen zien dat je ervan geniet, maar dat doe je natuurlijk helemaal niet. Je bent voortdurend op je hoede.”

Hookers.nl

“Het was heel belangrijk die werknaam constant te houden, omdat je prestaties door mannen werden beoordeeld op Hookers.nl. Als je goede reviews kreeg, trok dat nieuwe klanten aan, maar dan moesten die je natuurlijk wel kunnen vinden.”

Verknipt

“Ik heb nooit het gevoel gehad dat ik een knop moest omzetten bij het werken. Doordat ik als tienjarige seksueel misbruikt ben, vallen liefde en seks voor mij niet samen. Ik kon het puur zakelijk benaderen, zonder dat het intiem voelde. Eigenlijk hebben alle prostituees wel zo’n achtergrond van misbruik, óf – dat kan ook – ze zijn een beetje verknipt. Als je gezond en in balans bent, kun je dat werk niet doen.“

Positiever

“Gezond en balans ben ik nog steeds niet 100%, maar ik heb andere manieren gevonden om daarmee om te gaan. Zo plan ik mijn agenda van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat vol met werk, colleges, activiteiten binnen de studentenvereniging, lezingen, bezoek aan de moskee enzovoort. Het is een positievere invulling om met de problemen om te gaan, maar de onderliggende kwesties waar ik mee worstel, nee, die zijn niet verdwenen.”

————
MLB Galerie is te vinden in de Witte de Withstraat 32A in Amsterdam. De expositie Crossings, die ik organiseer samen  met Richard Bank, is geopend op alle  vrijdagen en zaterdagen van 12.00 tot 18.00 uur. Op de zaterdagen zitten we er zelf. Wees welkom!