Bekeerd: de bloopers

Maandenlang heb ik in de sociale media geroepen hoe goed het wel niet ging met Bekeerd: het project over bekering tot de islam waarover i.s.m. antropologe Vanessa Vroon-Najem een boek en een tentoonstelling gemaakt werd, en waar veel media-aandacht voor was. Maar natuurlijk ging er ook het een en ander mis – zeker in diezelfde media. 

1. andere fotograaf

Alle media kregen met het persbericht over Bekeerd gratis foto’s geleverd van het project. Toch kozen zeker vier kranten en sites ervoor om bij hun stukjes over Bekeerd een, naar ik aanneem, betaalde foto te plaatsen van een – ahum, deukje in het ego – andere fotograaf.

stockfoto's2. eruitgeknipt

Ken je de mop van die fotograaf die bij omroep Max, Pauw & Witteman en Novum Nieuws zou komen? Wacht, ho, niet te snel lachen. Ik was namelijk wél in beeld. Oké, niet bij Omroep Max. Na een draaisessie van twee uur werd de reportage van een van de bekeerlingen en mij inderdaad geskipt wegens tijdgebrek. 

Bij Pauw & Witteman zou mijn rol toch al bescheiden zijn: mijn foto’s zouden getoond worden en ik zat in het publiek, terwijl Vanessa en drie bekeerlingen aan tafel zouden spreken over hun ervaringen. Door een huilende redactrice werden we op het laatste moment afgebeld – officieel omdat het item “te beschouwend” was, maar sommige van de bekeerlingen kregen de indruk dat hun verhaal drama miste, oftewel: te positief was.

MAAR bij Novum Nieuws had ik dus wel degelijk tekst: “Dat gebeurt tegenwoordig soms met een app” (op de vraag hoe moslims eigenlijk weten wat de gebedsrichting is).

Wijze les voor de fotograaf: zo voelt dat dus om uit beeld geknipt te worden.

3. persoonsverwisseling

In de Nieuwe Revu leken mijn naam en die van de geportretteerde verhaspeld. Mijn bedrijfsnaam (eigenlijk een variant op mijn voornaam) maakte de verwarring compleet. Arme Tamara: ben je zo dapper het gezicht van de campagne te zijn, krijg je dat …

Persoonsverwisseling4. dubbel

De allergrootste misser komt niet uit de media, is niet veroorzaakt door een journalist, of in de montagekamer. Nee, degene die de correctie van het boek Bekeerd zou doen, heeft hier enorm zitten pitten. Ik ben bang dat ík diegene was.

Eén foto van een vrouwelijke bekeerling werd in het boek dubbel geplaatst. Die van haar naamgenote is uit het boek verdwenen. Het duurde een week voordat ik het Vanessa durfde te vertellen. Eerlijk zeggen: wie heeft het gezien?

2 Replies to “Bekeerd: de bloopers”

  1. Beste Saskia,
    Wat een hartverovereend eerlijk en dus ook wel pijnlijk verhaal is dit. Leerzaam voor studenten Journalistiek. En eerlijk: ik had je vergissing niet gezien. Ik blijf een fan van je boek. Jaap

    1. Dank je. Er is helaas nog wel meer fout gegaan met de mediacontacten, alleen dat was allemaal iets minder grappig (op het niveau van het niet naleven van de basisbeginselen van de journalistiek), en ik wilde er geen zurig stukje van maken. Maar als je nog eens op zoek bent naar nieuwe casussen voor je colleges, dan wil ik daar best weleens een boekje over opendoen. 😀

Reacties zijn gesloten.