Zilveren Camera: Gesluierd genomineerd!

Een onderdeel uit het project Gesluierd is genomineerd voor de Zilveren Camera (categorie Portretten, reeks).

De documentaire Gesluierd gaat over vrouwen die ervoor kiezen de niqaab te dragen, iets wat niet overal in Nederland op begrip kan rekenen.

Hoewel de Raad van State negatief adviseerde, stuurde het kabinet in november 2015 een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer tegen het dragen van ‘gezichtsbedekkende kleding’, oftewel de niqaab. Als de wet te zijner tijd wordt aangenomen, wordt dat controversiële kledingstuk verboden in bijvoorbeeld het ziekenhuis en het openbaar vervoer. Maar wie zijn eigenlijk precies die vrouwen die er helemaal zelf voor hebben gekozen een gezichtssluier te dragen? Wat vinden ze belangrijk, mooi, leuk en grappig? Die vragen staan centraal in Gesluierd, een project dat ik in 2016 hoop af te ronden.

Voor de genomineerde serie portretteerde ik tien verschillende niqaabdraagsters in hun eigen huis. Op die manier leren we de vrouwen kennen zoals ze óók zijn, bijvoorbeeld thuis met naaste familieleden, of op een feestje met vrouwen onderling – met veel kleur en met humor.

Op de website Gesluierd.nl verschijnen regelmatig verhalen van niqaabdraagsters en van mijzelf over de totstandkoming van dit project. Het project is ook te volgen via Facebook.

Zaterdag wordt in het Hilversum de uiteindelijke winnaars bekendgemaakt.

Meer info op de website van de Zilveren Camera.